A színházról

A Hóra Színház története

A Hóra Színház – mint Szeged egyik jelentős kulturális és művészeti szervezete – saját előadások színpadra állításával, továbbá művészeti rendezvények szervezésével, lebonyolításával foglalkozik. Tagjai olyan előadóművészek és színháztechnikai szakemberek, akik sokoldalúan és mindig magas színvonalon gyakorolják hivatásukat.

A Hóra Színház története 1981-ben kezdődött, amikor Szegeden megalakult a Fiatal Művészek Klubja. Ennek keretében jött létre a Hóra Group, amelynek tagjai között volt színész, táncos, énekes, zenész. Ebből alakult ki egy sokrétű tevékenység.

A színészek önálló színpadi, kamara előadásokat készítettek és játszottak az országban. Ezek közé tartozik Tóth Árpád műveiből készített Kávéházi Elégia, a Janus Pannónius írásaiból színpadra alkalmazott Pannónia dicsérete, vagy főként Ady Endre verseire épített Az eltévedt lovas című darab. A Hóra Színház saját előadásai mellett alkalmanként is állít színpadra előadásokat, mint például a makói Pulitzer-emlékestet, vagy Dillmann József boszniai dokumentum drámáját, az Európa Zoo-t.

A tánckar minden évben új műsorral lepi meg a közönséget. Az utóbbiak közül megemlíthetjük a Változások, a Kultúrák határtalanul, valamint a legutóbbi gyermekelőadásukat, a Hiszen, a guruló madár című művet, amit Zalán Tibor hasonló című könyve alapján állítanak színpadra. Legújabb darabjuk a Táncoló Európa a 27 uniós tagország tánc- és zenei hagyományaiból nyújt ízelítőt.

A tánckar, melynek utánpótlás bázisa is jelentős – mintegy 150 gyerek – tanuló és dolgozó fiatalokból áll. Számos hazai és külföldi fesztiválon vettek részt sikerrel.

Az énekesek, zenészek elsősorban a népzene, népdalok tolmácsolásával váltak ismertté, de sokszor játszanak feldolgozásokat is a világzene valamennyi tájáról. A Magyar Televízióval többször készítettek zenés, illetve a turnékról úti filmet.

A Hóra Színház másik tevékenysége rendezvénysorozatok szervezése, lebonyolítása, valamint a színpadi technikák – színpadépítés, fény- és hangtechnika – biztosítása. Egyedülálló és sikeres sorozatként indította el például a szegedi Városházi Esték programsorozatot, melyet a nagy siker láttán Békéscsabán is beindítottak.

A régmúlttól kezdve napjainkig több fesztiválon képviselték az országot. Az utóbbi években pl. a siófoki Aranykagyló Fesztiválon, a temesvári Saltim Banco rendezvényein, a torontói Magyar Napokon, a hannoveri Világkiállításon, valamint több hazai és helyi rendezvényen.

A Hóra Színház és Programiroda Kulturális Egyesület 1996-ban került hivatalos egyesületi bejegyzésre, közhasznú jogosítvánnyal, mint civil szervezet.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s