Hi-szen, a guruló madár

Van valahol egy parányi élőlény, szürke, bolyhos kis csomó, egyetlen piros tollal: Hi-szen-nek hívják. Madár ő, de nem ám közönséges, repülni nem tud, még csak gurulni sem. Nincs lába, nincs szárnya. Valamit mégis tud, amiben fölülmúlhatatlan: csodálatos dolgokat tud mesélni barátságról, szeretetről, önhittségről és szerénységről. Bejárta az egész világot, az ismertet és az ismeretlent. Bárhová vetette sorsa, mindig megtalálta a módját, hogyan kell jónak lenni, másokon hogyan lehet segíteni.
Van egy jó barátja, a Pacsirta, akinek az énekére tud csak a levegőbe emelkedni és így járja a világot. Amikor a Pacsirta megunja a barátja eszmefuttatásait, akkor abbahagyja az éneklést és ilyenkor Hi-szen vészes gyorsasággal kezd zuhanni és érkezik a világ különböző pontjaira.
Egyik hasonló földre érése alkalmával találkozik Hajnival, a mozgássérült kislánnyal. Megismerkedésük alkalmával kiderül, hogy Hajni valaha táncos akart lenni, de a sors úgy hozta, hogy a lábai megbénultak és azóta tolószékhez van kötve.
Hi-szen megmagyarázza a kislánynak, hogy bizony neki sincs se lába, se szárnya és rábeszéli azokra a mesés utazásokra, ahová Hajni is elkíséri és álmait valóra váltva táncolhat a különböző országok táncaiban.
A valóságos Hajnit a mese világában báb helyettesíti, aki Hi-szennel, a kis bolyhos csomóval beszélget az álmaikról.
A táncosok török, ír, amerikai country, argentin tango, malambo, afrikai gum-boot és afro-jazz, valamint magyar táncokat mutatnak be és viszik el a nézőket ezekre a csodálatos helyekre Hi-szen és a Pacsirta dalai segítségével.

A fenti darab megpróbálja azt az űrt betölteni, amely a mozgássérültek és egyéb fogyatékkal élők számára a kultúra területén tátong. Ennek a célcsoportnak nagyon kevés alkalma nyílik arra, hogy olyan kulturális előadást kapjon, amely róla szól, a problémáiról, helyéről a társadalomban. Ajánlható ez a darab mind az egészséges, mind a fogyatékkal élők számára, akik nem találják a helyüket a világban és rászorulnak arra a lelki erősítésre, amit ez a mesejáték kínál a számukra, ugyanakkor jó eszköze az egymás kölcsönös megértésének, elfogadásának, segítésének is.


Zalán Tibor azonos című meséje alapján készített zenés, táncos báb-mesejáték
Díszlet, báb: Tóth Andrea
Bábjáték: Ocskó Andrea, Tóth Andrea
A bábok hangjai: Beslin Anita, Zanati Zsófia
Zenei szerkesztő: Bálint Zsolt
Dalbetétek: Földes és Mókus
Dramaturg: Zalán Tibor
Rendező-koreográfus: Tanács István (Bozsó Szilvia, Nógrádiné Nóvé Zsuzsanna, Rapcsányi Nikolett )
2004.

Reklámok

One thought on “Hi-szen, a guruló madár

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s